Caraval – Stephanie Garber [recenzie]

2
1953

Nu îmi plac cărțile fantastice. Un început foarte prost pentru o recenzie, dar este adevărul. Am citit câteva cărți fantastice, dar le-am ocolit cu bună seamă în ultimii 10 ani. Sincer, nu știam că este fantastică. Am acceptat provocarea unui club de lectură, de pe grupul @Crâmpeiedesuflet. Dar NU regret. Cartea nu e rea, nici pe departe. Nu este cea mai bună carte fantastică, nici pe departe, dar NU este o carte proastă. Dar să începem cu începutul, așa cum se cuvine.

Deschid carte, citesc primele rânduri… șoc și groază. Ce să fac? Abandonez totul? Am cumpărat-o [zice vocea rațiunii zgâricite chibzuite]! Dar nici cu timpul nu stau grozav, urmează să plec, dar nu în vacanță, de această dată. Am ales compromisul, o voi citi foarte foarte repede 😀

Caraval este o carte fantastică, dar cu o limită, ceea ce pentru mine a fost un plus. Adică nu veți găsi elfi sau avatari. Persoaneje par cât se poate de reale, doar atemporale. Vag le-ai putea plasa la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX, dar la fel de bine ar funcționa și cu 100 de ani mai devreme. De ce? Lipsește tehnologia, singurul mijloc de transport între insulele lumii ficționale este corabia. Universul cărții este format de mai multe insule, dominate de un stăpân, cu un calendar propriu.

Primele 100 de pagini nu mi-au spus cine știe ce. Mă hotărâsem că dacă nici următoarele 100 de pagini vor fi la fel, sting vocea zgârceniei și abandonez cartea. Apoi îmi dau seama că este 4 dimineața, peste câteva ore urma să plec, dar eu tot citeam, mă prinsese curiozitatea.

Cartea are oarecare umor, Scarlet Dragna este cât se poate de umană, în lumea aceea fantastică. Este copleșită de sentimente amestecate: dragoste pentru sora sa, frică față de tatăl său, primii fiori ai dragostei față de Julian, ambiție de a termina jocul, speranță că poate totul se va termina bine, dorință enormă de siguranță și de a face ceea ce este corect.

Deja eram curioasă cum se va termina jocul ce motivează cartea și să înțeleg ce este cu acest Caraval, cum se va termina jocul și cine este Legend. Mi-a plăcut modul subtil în care se desfășoară povestea de dragoste dintre Scarlet și Julian.

[SPOILER]

Ultimele 50 de pagini fac de fapt cartea să fie bună. Merită citită până la ultima pagină. De fapt până la penultima, căci la ultima pagină își dai seama că, de fapt, va trebui să mai citești o carte, pentru a afla cum se încheie povestea.

Ritmul cărții se accelerează, acțiunea se desfășoară rapid, toate persoanjele sunt aruncate în scenă, totul este plin de dramatism. Nu mai există nimic din atmsofera de bâlci, este vorba de moarte, sinucidere și pierdere.

[SPOILER]

Despre ce este de fapt vorba în carte?

Este povestea a două surori, fiicele generalului Dragna, un om tiranic, ce își pedepsește fetele crunt, neezitând să folosească bătaia, șantajul și chiar crima pentru a le controla. Scarlet este sora cea mare, protectivă, rațională, iar Donatella este sora cea mică, aparent nesăbuită. Scarlet urmează să se căsătorească cu un bărbat ce a cumpărat-o de la tatăl său, un străin, în care Scarlet își pune întreaga speranță că le va salva pe amândouă din mâinile tatălui. Mama lor a dispărut la un moment dat, în copilăria lor, dar nu este explicat motivul absenței ei, ea pur și simplu dispare, fără a-și lua lucrurile sau măcar rămas-bun de la fiicele ei.

Din copilărie, bunica Ana le povestea fetelor desre Caraval, un loc magic, condus de un om misterios, Legend, care o dată pe an, timp de 5 zile, desfășoară un joc plin de magie, iar cine îl câștigă primește împlinirea unei dorințe, dar la acest joc au voie să participe doar cei ce primesc o invitație de la Legend. De când era adolescentă, Scarlet îi scrie lui Legend și îl roagă să vină la ei pe insulă cu spectacolul lui sau să fie invitată. Doar în ultimul an Scarlet îi scrie supărată că nu mai este nevoie de invitația lui, căci se va mărita. Și tocmai atunci primește invitația, care o îmbie atât de mult. Vocea rațiunii îi spune că nu merită să riște căsătoria și evadarea din tirania tatălui pentru a-și trăi fantezia copilăriei. Dar Donatella nu se lasă păgubașă atât de ușor, iar planurile ei le vor duce pe amândouă la Caraval. Doar că anul acesta misiunea tuturor este să o găsească pe Donatella.

Voi mai citi a doua carte din serie? Se anunță că va fi publicată în 2018. Acum sunt curioasă să văd ce s-a întâmplat cu mama celor două surori, ce a promis Donatella în schimbul informațiilor despre Legend, unde vor ajunge Scarlet și Julian. Dar nu știu dacă această curiozitate va rezista până atunci.

Produs publicat in 2017 de Editura RAO
Data aparitiei: Februarie 2017
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 336

2 COMMENTS

Leave a Reply