Cartea oglinzilor – Eugen Ovidiu Chirovici [recenzie]

1
2089

O crimă și multe vieți tulburate. Mister și suspans. Acestea definesc Cartea oglinzilor, scrisă de E.O Chirovici. Dacă nu ai citi numele autorului pe copertă, nimic nu te-ar face să crezi că autorul este român, căci întreaga acțiune se petrece în Statele Unite, mare parte în campusul Universității Princeton.

Cartea oglinzilor s-a bucurat de un mare succes internațional, fiind tradusă și publicată în 38 de țări. Mare parte a succesului se datorează tocmai stilului autorului de a scrie. Chiar și în română pare tradusă din limba engleză (fără să fie însă supărător, adică nu pare astfel prin prisma unor romenglisme sau erori).

Cartea începe cu manuscrisul lui Richard Flynn, care povestește circumstanțele încâlcite în care un renumit profesor, Josepf Wieder moare, implicată fiind chiar iubita lui. Pentru început narațiunea curge încet, manuscrisul lui Richard creând o atmosferă oarecum sumbră, descrie o serie de relații ciudate între cei trei protagoniști: Richard însuși, profesorul Wieder și Laura Baines, iubita lui Richard, studenta și asistenta lui Wieder.

Lucrurile încep să se precipite când manuscrisul se întrerupe brusc și cartea primește noi și noi personaje, care încep să cerceteze misterul morții lui Wieder și să își dea seama cât este adevăr și cât este ficțiune din manuscrisul lui Flynn. Cartea se compune din cioburile acestei oglinzi, pe care personajele încearcă să le recompună. Ultimele pagini se accelerează atât de mult încât este necesară foarte multă atenție pentru a înțelege.

Orice intuiție de detectiv pe care am putea să o avem în timpul citirii manuscrisului lui Flynn, nu ne va ajuta să descifrăm enigma crimei. Nici măcar personajele nu sunt ceea ce par a fi. Oglinda nu este fidelă, ea reflectă nu doar o imagine, ci și propria percepție asupra lucrurilor. Cine poate fi obiectiv atunci când îi evaluează și îi judecă pe cei din jurul nostru. Richard Flynn este obiectiv? Lucrurile povestite de el sunt 100% reale, ori este un scriitor, ori amintirile îi joacă feste? Laura Baines a fost iubita lui? S-a folosit de el? Era studenta ambițioasă, ce se simțea subapreciată de Wieder? Era amanta lui Wieder? Toate aceste întrebări nu ne dau pace în timp ce acțiunea se desfășoară și aflăm și mai multe detalii despre cum s-au petrecut lucrurile în trecut.

Cartea poate fi achiziționată la reducere de pe Libris și de pe Elefant.

cartea oglinzilor

 

 

1 COMMENT

  1. Am mai auzit vorbindu-se de cartea aceasta in online si chiar incepuse sa-mi atraga atentia, astfel ca mi-a sarit in ochi cand am vazut ca ai scris un articol despre ea. N-am stiut, pana sa citesc articolul tau, ca a scrisa de un autor roman. Cu atat mai mult n-am stiut in cate alte tari a fost publicata. Mi-ar placea ca multi alti autori contemporani de la noi sa aiba parte de acelasi succes peste hotare, pentru ca pe meleagurile noastre nu cred ca se poate trai din literatura.

Leave a Reply