Un șir nesfârșit de crime, menit să șocheze mai mult decât oribilul Ragdoll, dar care, în același timp, să se lege de faimosul caz, pentru a atrage atenția planetei în timp record. Cine este Azazel, îngerul întunecat, capabil să ucidă pe două continente, în două cele mai faimoase metropole: New York și Londra? Și cine îl poate opri? Dacă măcar Lupul nu ar fi dispărut…
Daniel Cole, autorul romanului Ragdoll – ultima ta zi revine cu o urmare a acestuia, Hangman. După 1 an și jumătate de la încheierea cazului și dispariția lui William „Lupul” Fawkes, Emily Baxter încă luptă cu ce s-a întâmplat atunci. Nu poate avea încredere în Thomas, bărbatul care îi este alături, și nici într-o altă persoană din jurul ei, cu excepția lui Edmunds, firește. Emily este în continuare o rebelă, cu un stil inconfundabil de lucru, demnă de moștenirea lui Wolf, iar faptul că a avansat în carieră nu o face mai prietenoasă cu presa, ori mai diplomată cu colegii de muncă ori cu superiorii. Edmunds este în continuare la Fraude Economice, dar cu sufletul alături de departamentul nevoit să îl părăsească după cazul Ragdoll.
Când lucrurile păreau că nu duc nicăieri și nimic palpitant nu se întrezărea la orizont, Emily Baxter este chemată să se întâlnească cu doi agenți speciali veniți din Statele Unite: Elliot Curtis de la FBI și Damien Rouche de la CIA. Motivul vizitei lor o zdruncină pe Baxter – o nouă serie de crime, ce imită cazul Ragdoll, chiar și în detalii ce nu fuseseră făcute publice. Ragdoll nu este un caz încheiat pentru Baxter, căci atunci ea a trecut dincolo de prototocol și chiar dincolo de lege atunci când Lethaniel Masse fusese prins și Wolf a dispărut. Când Masse este ucis în fața ochilor ei, în închisoarea de maximă securitate, Baxter devine responsabilă de elucidarea enigmei.
Dacă în primul roman Fawkes atrage toată atenția (atât de mult încât eu nici nu prea i-am dat atenție lui Baxter atunci), acum avem în prim plan relația dintre Baxter și Rouche, un agent CIA originar din Londra, iar reținerea cu care dă detalii despre viața sa o face pe Baxter să îl suspecteze.
În ciuda eforturilor și anchetelor, numărul victimelor crește, în ambele orașe, iar detaliile dau fiori chiar și polițiștilor, care devin și ei o țintă. Pe pieptul victimelor sunt scrijelite cuvintele Momeală și Marionetă. Un masacru de proporții dintr-o biserică din New York îi face să se întoarcă la Londra, așteptând replica…
Mi-a fost greu să o plac pe Emily Baxter, căci oscilează ca personalitate foarte mult. Este amuzantă, dar devine obositoare în nesiguranța ei față de cei din jur, dar din relația ei cu Rouche ajunge să se maturizeze în felul în care interacționează cu ceilalți. Sau putem măcar spera, căci Wolf are încă o influență puternică asupra ei. Ajungând ea în prim planul acțiunii am comparat-o inevitabil cu Helen Grace, detectiva din Ghici cine moare primul, iar comparația nu este una favorabilă lui Baxter. Edmunds este în continuare favoritul meu și are o importanță destul de mare în rezolvarea cazului. Iar grija față de familia lui este de-a dreptul înduioșătoare. Un alt personaj care revine din primul roman este fosta soție a lui Wolf, jurnalista Andreea Hall, la fel de cinică și lipsită de scrupule ca în primul roman, dar cu un rol mult mai mic.
Povestea este una interesantă, iar motivația este una cel puțin actuală, în context internațional. Dar am avut impresia de-a lungul romanului că autorul a pus mai mult accent pe personajele principale și pe felul în care ele reacționează la aceste crime, nu pe caz în sine. Deși victimele nu au fost alese la întâmplare, nu aflăm despre ei mai nimic, nu știm de ce au fost aleși ei. Nu lipsesc nici fanaticii religioși, ca din orice poveste bună cu criminali în serie. Însă rezolvarea enigmei ne este dată de autor, în cea mai mare parte, printr-un flash-back datat cu câteva luni înainte de luna în care se desfășoară acțiunea, iar cititorul rămâne să se întrebe dacă anchetatorii au aflat și ei în cele din urmă ce știe cititorul sau nu.
Îmi place stilul scriitorului Daniel Cole, dar trebuie să recunosc că mi-a plăcut mai mult Ragdoll decât această continuare. Dar nici acesta nu mi-a displăcut, au fost doar câteva delatii care m-au făcut să îii dau 4 steluțe pe Goodreads. Dar dacă va mai apărea un alt roman în serie, cu siguranță l-aș citi.
Deocamdată romanul este disponibil doar în engleză și îl puteți lua de pe Booksexpress la un preț bun, dar având în vedere că Ragdoll a avut succes, putem spera că va fi tradus curând și în limba română (în engleză a fost lansat la sfârșitul lunii martie 2018). El este disponibil și în format audio, pe Audible, într-o interpretare bună.
Felicitări pentru recenzia minunată! ???? Sunt tentată și eu să mi-o achiziționez.
Multumesc mult! Sunt convinsă că o să îți placă!