Jojo Moyes – Un bărbat și o femeie [recenzie]

5
1775

Lupta unei femei pentru a-și scoate familia la liman nu cunoaște limite sau oboseală și nimeni nu o poate face să renunțe.Când soțul tău este prea „fragil” pentru a-ți fi sprijin, descoperi o putere pe care nici tu nu știai că o ai. Găsirea iubirii în această luptă de a-ți vedea copiii fericiți și împliniți este răsplata.

Jojo Moyes, autoarea cunoscutelor romane Înainte să te cunosc și După ce te-am pierdut, a scris între cele două romane care au consacrat-o romanul Un bărbat și o femeie, în original The One Plus One. Este o carte simplă, cu o poveste a Cenușăresei moderne.

Jess Thomas este mama a doi copii speciali, pe care se chinuie să îi crească frumos. Ea are două joburi, menite doar să îi plătească facturile, mult sub capacitatea ei. În timpul liceului rămăsese însărcinată cu Tanzie și refuzase să renunțe la sarcină, în ciuda îndemnurilor tuturor. După numai câțiva ani, alături de ea și soțul ei vine să locuiască și băiatul lui dintr-o altă relație. Soțul ei, ce caută doar să dea o mare lovitură cu o afacere, pleacă de lângă ei, invocând o depresie, lăsând-o pe Jess să se descurce singură, cu cei doi copii. Ambii copii sunt speciali: Nicky este un adolescent gothic, care este adeseori bătut de golanii din școală, iar Tanzie este un geniu în matematică.

Tocmai dorința de a-i oferi lui Tanzie șansa de a participa la o olimpiadă, ce i-ar fi plătit taxele la o școală privată bună, o aduce pe Jess în situația de a-l cunoaște pe Ed, un ITist ce se îmbogățise de pe urma softurilor create de el, dar care se află în mari probleme legale din cauza unor tranzacții la bursă.

Ed îi duce pe cei trei, plus un câine mare și mirositor, până în Scoția, la olimpiadă. Pe drum, aceștia trec prin tot felul de peripeții, ceea ce îi face să se cunoască unul pe celălalt, pe ei înșiși și să se îndrăgostească. Dar soluțiile problemelor lor sunt grele și vor trebui să lupte pentru a se pune pe picioare. Abia după ce fiecare își rezolvă individual problemele, cei doi se regăsesc.

Ceea ce este interesant la personaje, este că acestea nu sunt antagonice, gen fată bună-băiat rău sau unul dintre ele este salvatorul celuilalt. Deși, în aparență, ei sunt fata săracă-băiatul bogat, problemele pe care el le are sunt mult prea mari pentru a-l rezuma la băiatul bogat. În plus, nu este el cel care o ajută, până la urmă, să reușească.

Ritmul cărții este unul destul de alert, căci aștepți cu nerăbdare deznodământul poveștii lui Tanzii și speri în miracole, de dragul unui personaj foarte ușor de iubit. Povestea lui Tanzie este una cu care foarte ușor poți să empatizezi și dă o notă de sensibilitate cărții.

Aceasta este o carte ideală de vacanță, eu am citit-o pe o plajă din Vama Veche. Sau o carte de citit seara, după o zi grea, va fi tocmai bună pentru relaxarea dinainte de culcare.

 

5 COMMENTS

Leave a Reply