Noua mea pasiune – cartile audio

9
2796

Am descoperit, destul de recent, că îmi plac cărțile audio. Stilul meu de viață nu prea este compatibil cu acest gen de „a citi” cărțile, adică doar a asculta lecturarea lor. Nu fac naveta către servici, căci momentan lucrez de acasă și chiar și înainte, îmi lua maxim 10 minute să ajung la birou și, de obicei, mergeam cu soțul cu mașina, deci preferam să discut cu el decât să ascult o carte. De asemenea, de când s-a născut fata mea cea mare, am exclus căștile din viața mea, fiind mereu atentă la cel mai mic zgomot. Dar totul se poate schimba, când ești dispus să fii deschis către ceva nou.

Prima carte audio pe care ascultat-o cap-coadă este The Liar – Secrete și minciuni, așa cum a apărut la noi, de Nora Roberts. A durat 16 ore (!!!) și ascultarea sa a coincis cu o curățenie generală prin casă. Adevărul este că nu prea poți să faci prea multe lucruri în timp ce asculți cartea. Nu poți citi o altă carte, sau postări pe Facebook. Dar curățenia, care este plictisitoare (cel puțin pentru mine), a devenit foarte plăcută. Accentul sudic al naratoarei, atunci când citea replicile eroinei a dat un farmec aparte cărții. Nu cred că m-aș fi gândit la accent dacă aș fi citit cartea pur și simplu. Și nici nu am simțit când au trecut cele 16 ore (în 3 zile) și casa strălucea.

Cum poți ajunge la aceste cărți audio? Păi foarte multe sunt gratuite. Atât în engleză, cât și în română. Clasicii, în special, se găsesc foarte ușor. Este de ajuns să scrii cărți audio pe Google și găsești multe site-uri. Cărțile mai noi sunt mai greu de găsit în limba română, căci nu prea s-a investit în acest domeniu. De exemplu, dacă vrei să asculți În ape Adânci, de Paula Hawkins, în limba română, nu vei putea, căci ea nu există. În engleză, există. De asemenea, un alt minus, acele puține cărți noi care există, vin pe CD, deci tot trebuie să aștepți livrarea acasă și depinzi de un CD player/PC/Laptop. Cărțile din diferite domenii profesionale sunt mai frecvente decât cele de ficțiune.

În engleză cea mai avantajoasă variantă, legală, este cea oferită de Audible (Amazon) sau audiobooks.com, care în schimbul unui abonament de 15 dolari pe lună, îți oferă un audiobook la alegere în fiecare lună, indiferent de valoarea acestuia la preț normal. Și prețul normal nu este unul mic, de aceea spun că este avantajos. Deși cu 60 de lei poți cumpăra și 3 cărți când sunt oferte bune, uneori chiar 4, o carte audio în limba engleză costă în medie 30 de dolari, existând și unele la 25 de dolari, dari si la 42 de dolari. Așadar, este o afacere bună, dacă ești convins că le vei asculta. Poți anula în orice moment și cărțile deja descărcate rămân ale tale și după aceea.

Există și variante piratate ale unor cărți noi, dar acelea va trebui să le descoperiți singuri. 🙂

9 COMMENTS

  1. Nu am incercat inca. Am dat peste un demo pe site-ul unei librarii, dar vocile actorilor mi se păreau extrem de reci pentru cartea in sine, mai ales că ulterior am citit varianta tipărită.

    • De asta ma temeam si eu intr-o vreme, plus rabdarea de a asculta atatea ore. Unele pasaje cu siguranta le-as fi citit mult mai repede decat interpretarea naratoarei. Plus accentul, care difera de la narator la narator. Dar cred ca s-a si potrivt asa in peisaj, de mi-a placut atat de mult. Acum mi-am descarcat The Breakdown, de B.A. Paris, sa vad cum este.

  2. Am început şi eu să ascult unele cărți, mai ales când am de călcat rufe (o activitate nu tocmai pe sufletul meu) şi chiar ajută…

    • Nici eu nu as da o carte pe un audiobook. Cartile audio sunt doar pentru acele momente cand nu pot citi, dar si mintea este libera si ma pot concetra pe ce ascult. Sau in cazul noii carti a lui Jojo Moyes, Still Me, care costa foarte mult pe kindle 🙁

Leave a Reply