Obsesia – Nora Roberts [recenzie]

5
3351

Tu ești cel care îți dictezi alegerile și faptele, sau ești constrâns de moștenirea genetică să devii ceea ce nu îți dorești? Când ești fiica unuia dintre cei mai faimoși criminali în serie, înclini să crezi că niciodată nu vei putea avea o viață normală, să crezi în oameni și să te stabilești într-un loc pentru restul vieții… până când întâlnești casa ideală, din orăselul ideal și îndrăznești să speri că poate trecutul a rămas în urmă.

Naomi Bowes avea doar 12 ani când l-a surprins pe tatăl său ieșind dintr-un beci sinistru, cu o privire diabolică, cu ochi turbați, ce păreau și mai înfricosători în puterea nopții. Încă sperând că el se afla acolo pentru a-i pregăti o surpriză pentru ziua ei: o bicicletă sau un cățeluș, așteaptă ca el să plece și se duce să arunce o privire. Dar ceea ce descoperă avea să îi schimbe total viața, pentru totdeauna. Tatăl său era un criminal în serie, iar beciul era locul în care își viola și ucidea victimele. Diaconul bisericii din mica lor localitate era un psihopat, soțul unei femei ce nu avea să își mai revină niciodată și tată a doi copii ce vor avea mereu de suferit de pe urma reputației tatălui lor.

Naomi, deși se mută de câteva ori și își schimbă numele în Naomi Carson, nu poate lăsa trecutul în urmă. Nici nu ar avea cum, căci tatăl său dădea periodic informații investigatorilor, dezvăluind locul unde își îngropase vreuna dintre victime, în schimbul unui beneficiu sau atenției presei. Devenise subiect de presă, de carte, subiectul unui film. Și toate o aveau pe ea, Naomi, în centrul atenției: fiica de 12 ani care o salvase pe ultima sa victimă și o cărase aproape în brațe până la cea mai apropiată stație de poliție.

Urmărim viața ei în salturi semnificative.Avându-i alături fe unchii ei iubitori, fratele ei mai mic și o mamă instabilă. Naomi studiaza fotografia și ajunge o fotografă destul de cunoscută, ceea ce îi dă posibilitatea de a călători mult și de a-și câștiga frumos existența. Asta până când o casă interesantă din Sunrise Cove o face să își dorească să rămână.

Dar cu cât prinde mai mult rădăcini în acest locșor feeric, cu atât provocările sunt mai mari pentru ea. Dragostea își face loc în sufletul său, iar trecutul pare să se repete, când două femei din oraș dispar și sunt găsite moarte după numai câteva zile…

Obsesia, roman publicat de Nora Roberts în 2016, explorează psihologia criminalilor în serie și împletește detaliile înfiorătoare cu stilul ei caracteristic de a prezenta o poveste de dragoste. Dincolo de dataliile sordide, avem povestea de dragoste dintre Naomi și Xander, dar contextul lor este unul foarte complicat. Regăsim aici, din nou, la fel ca în Secrete și minciuni, o mulțime de detalii arhitecturale, în timp ce Naomi își renovează casa. La aceste detalii se adaugă o mulțime de detalii despre fotografie (unele extrem de romanțate și oarecum lipsite de acuratețe) și gastronomie. Sincer, aș fi preferat să le mai împuțineze, devin obositoare detaliile privind vopsitul pereților și atenuează încercarea de thriller.

Deși am văzut-o încadrată la capitolul thriller, ceea ce m-a și făcut să o aleg, nu excelează la capitolul acesta. Nu construiește un thriller în adevăratul sensului, ritmul său este defazat, nu există o surpriză adevărată în privința făptașului, care este destul de ușor de intuit, iar sfârșitul este unul clasic al poveștilor de dragoste, chiar lungit prea mult și pentru un happy-end. Ca poveste de dragoste, este o poveste frumoasă, care crește treptat, personajele urmând o traiectorie firească unei povești de dragoste.

Eu am ascultat varianta audio, de pe Audible, dar cartea în limba română poate fi comandată, la reducere, atât de pe Elefant, cât și de pe Libris. Cartea a apărut la Editura Litera, în 2016 și are 464 de pagini.

 

5 COMMENTS

  1. Am citit carti de la Nora Roberts, dar nu ma pot considera o fana. Probabil datorita subiectelor sau poate ca merge pe un anumit ritm/se implica, dar in acelasi timp pare detasata de personaje. Mi-a placut ce ai scris si intr-un fel am inteles de ce nu m-a convins sa o pun in cos, cel putin nu acum. Mai astept, poate ma razgandesc in perioada urmatoare.

  2. Multa vreme m-am învârtit în jurul ei, dar tot nu m-a convins să o iau. Recenzia ta îmi întărește părerea, așa că mai bine spun pas. ????

Leave a Reply