Palatul puricilor – Elif Shafak [recenzie]

7
1812

Ai vrea să cunoști Istanbulul dincolo de recenziile din reclamele agențiilor de turism? Ai vrea să cunoști Istanbulul prin locuitorii săi? Dacă da, atunci trebuie să citești această carte neapărat. Sau poate ai vrea să cunoști niște personaje originale, bine conturate, amuzante sau triste, dar atât de reale…

Citind Palatul puricilor, te simți ca acel vecin care știe totul despre vecinii săi de scară, care este capabil să tragă cu ochiul și urechea în sufrageria tuturor vecinilor. Iar Palatul puricilor nu este orice bloc, orice scară, ci a adunat în locuințele sale cea mai diversă lume a Istanbulului, mostre ale diferitor medii sociale, nivel de educație, ocupații, preferințe. Îi cunoști pe toți. Dar nu toți în același timp, căci ei interacționează destul de limitat. Elif Shafak ni-i prezintă treptat, în povestioare, întorcându-se din când în când în alt apartament.

Personajele sunt delicioase, ele făcând practic întregul roman. Celal și Cemal, coafori, Tijen, casnica obsedată de curățenie, Amanta tristă, te vor cuceri în totalitate. Când povestirea se mută în alt apartament, le duci dorul, dar ești curios și ce se întâmplă aici. Printre picături aflăm și o mulțime de detalii despre Istanbul și Turcia. Partea laică. Așa cum ne-a obișnuit Elif Shafak, religia nu face parte din viața personajelor sale, poate doar tangențial la unii dintre ei. Asta am simtit-o ca o lipsă în acest roman. Având în vedere că un procent covârșitor al populației Turciei sunt musulmanți practicanți, dincolo de cutume sau tradiții, nici unul dintre locuitorii Palatului Bomboana nu este practicant. În afară de câteva personaje care practică o formă de religie din inerție, culturală, vagă, ce nu și-o pot explica nici ei, Elif Shafak nu s-a aplecat absolut deloc asupra acestei categorii de turci.

Este o carte care se citește ușor, îți dă o stare de bine, iar când o lași din mână rămâi cu gândul la personaje, curios să afli ce au mai făcut, de parcă i-ai cunoaște în viața reală, ar fi proprii tăi prieteni sau vecini. Iar sfârșitul îți oferă o surpriză de proporții, pe care nici măcar nu îl intuiești pe parcursul cărții.

7 COMMENTS

    • Cred ca Palatul Puricilor te va ajuta sa vezi altfel Turcia, adica este una dintre miile de fatete, plus ca este plasata oarecum in prezent.
      Daca iti plac filmele turcesti, iti recomand, in cazul in care nu l-ai vazut, İstanbul Kırmızısı. Eu l-am vazut in avion, pe un zbor mai lung 😀 si mi-a placut foarte mult, desi filmele turcesti nu sunt tocmai favoritele mele.

  1. Am citit „Onoare” de la această autoare și mi-am promis că nu va fi ultima carte citită de la ea. Îmi place foarte tare modul în care își construiește ea firele narative… Iubesc Turcia, Istanbulul l-am văzut doar din avion, dar m-am îndrăgostit de el, e demult pe lista mea de must visit… Trec acest roman pe listă, trebuie să îl citesc.

Leave a Reply