Peste cinci ani – Rebecca Serle [recenzie]

0
1350

Unde te vezi peste cinci ani? Cum ai reacționa dacă te-ai putea vedea, pentru un scurt timp, peste cinci ani? Dacă pe tine te apucă amețeala doar când îți imaginezi acest lucru, pentru Dannie Kohan este terifiant. Dannie este cea care întotdeauna are planul făcut, viața ei este atent disecată: știe câte minute face până la serviciu, câte minute stă la coadă pentru a-și lua mâncarea preferată, știe unde va lucra și, mai ales, cu cine se va mărita. Doar că un vis ciudat îi arată unde va fi peste cinci ani și nu este nici pe departe unde și cu cine a plănuit ea!

Peste cinci ani este un roman care începe ușurel, cu Dannie, care merge la interviu pentru jobul pe care l-a visat toată viața ei. Toată cariera ei este trasată de mult, știe ce își dorește și când aceste vise se pot realiza. Alături de ea este David, iubitul ideal pentru ea, cu care se aseamănă când vine vorba de ambiții profesionale, dorințe personale. Se înțeleg și se completează, deși din exterior sunt extrem de plictisitori. Ea știe că urmează să fie cerută în căsătorie, căci și acest lucru este plănuit. Doar că adoarme și se trezește în viitor, doar că alături de ea nu este David, ci un alt bărbat. Unul care o face să se simtă cum nu a reușit niciodată David…

Ca personaj, Dannie este extrem de previzibilă. Este ambițioasă, calculată, dar empatică. Iubește dreptul, contractele și precizia. Nu dorește să practice avocatura în sala de judecată, ci în negocierea contractelor, unde nu există loc de interpretare, unde nu depinzi de înduplecarea unui juriu sau convingerea unui judecător. La un contract contează doar ce a rămas scris și a fost acceptat de părți. Prietena ei cea mai bună, Bella, este exact opusul ei, trăiește cu nesaț viața, profită de ocazie și se bucură de succes. Cele două se completează și se sprijină, se provoacă și se consolează. Căci această carte este la fel de mult despre prietenie, cât este despre găsirea perechii perfecte.

Prima parte a cărții este doar despre fuga de destin, căci pe cât pare că Dannie vrea să se îndepărteze de viziunea din viitor, cu atât se apropie mai mult despre ea. Iar apoi cartea devine tristă, căci pentru împlinirea profeției îți dai seama că trebuie să se întâmple ceva foarte trist. La un moment dat totul este o chestiune de aranjat ultimele piese dintr-un puzzle, căci cronologia este clară de la început, felul în care se vor așeza devine evident.

Scriitura Rebeccai Serle este una simplă. Acțiunea curge lin, surpriza este dezvăluită în primele pagini, misterul este destul de mic pe parcursul cărții. Este o carte care începe vesel, dar devine din ce în ce mai tristă și mai serioasă, te face să îți pui întrebări cu privire la propria ta viață, la ceea ce ți-ai propus și șansele tale de a-ți îndeplini visele.

Rebecca Serle scrie romane (acesta este al șaselea roman al ei, conform Goodreads), dar scrie și scenarii pentru televiziune, căci unul dintre romanele sale anterioare, Faimoasă și îndrăgostită (apărută la noi la Editura Leda Edge în 2019)a fost adaptat într-un serial TV.

Romanul este scurt, 240 de pagini, se citește foarte repede și ușor și cu siguranță merită citit, reușește să te treacă prin diferite sentimente, povestea atrage, chiar dacă nu are răsturnări de situație. Traiectoria lui Dannie este una interesantă, chiar dacă personajul în sine nu este spectaculos.

Cartea este în precomandă pe site-ul Editurii Nemira, în colecția Damen Tango, și va începe livrarea pe 15 octombrie și a fost tradusă de Alexandra Florescu.

Leave a Reply