[Guest Post] Eliberarea de jocurile mintii – Marius Mihai Lungu [recenzie]

0
1606

Este prima dată când public un guest post pe blogul meu, dar mi-a plăcut dintotdeauna ideea și m-am bucurat când Infrasun mi-a propus această colaborare. Articolele lui le puteți citi pe Scriitori Români Contemporani și pe infraSunete. El a scris recenzia unei cărți despre care eu în mod normal nu aș scrie, căci nu citesc acest gen de cărți, în general. De aceea consider colaborarea oportună, astfel lărgim paleta de recenzii oferite.

Iată și articolul:

Ce îți dorești în viață? Bani, femei/bărbați, iahturi, mașini, case sau liniște, calm, fericire, împăcare cu sine șamd? Mă rog, noțiunile de mai sus nu se exclud reciproc, ba din contră. Concepția populară este că nu le poți avea pe toate și că trebuie să alegi. Cartea zice altceva.

Eliberarea de jocurile minții, ghid practic pentru iluminare nu te învață cum să faci rost de bani mulți, dar te învață să te descurci cu mintea și capcanele ei. Practic, este vorba despre conștientizare, despre cum să depășești capcane precum orgoliul, frica, dorințe etc. Toate acestea sunt invenții ale minții și nu au de-a face cu tine, omul real din spatele lor.

Ce face mintea? Este un soi de Hannibal Lecter, în Tăcerea Mieilor asta pentru că tot timpul se joacă cu tine și-ți întinde capcane.

Când te-ai născut erai vesel, de ce?

N-ai fost mereu ca acum dar între timp ai uitat cum e să fii copil. Mintea de copil te ținea fericit pentru că nu cunoșteai problemele cu care te confrunți astăzi.

Asta înseamnă că aceste probleme nu există cu adevărat și sunt doar în mintea noastră. Mintea ne protejează cumva condiționându-ne. În funcție de ce ai trăit, experiențe mai plăcute sau mai puțin plăcute, mintea îți proiectează pe “ecranul” creierului anumite emoții, sentimente etc.

Avem cu toții o melodie preferată, chiar dacă e de 2 lei, care ne binedispune când o auzim, corect? De ce, pentru simplul motiv că am trăit un moment frumos pe piesa respectivă. Vorba aia, “pe patul meu și pe muzica mea”. Piesa nu e neapărat așa tare, dar avem noi amintiri frumoase.

Așa se întâmplă și cu frica sau cu sentimentele negative, e fix același mecanism. De asta ar trebui să scăpăm de ele, pentru că nu ne ajută la nimic. Doar consumăm energie, timp și nervi de pomană. Trecutul și viitorul nu contează, ci doar prezentul, doar ACUM. Trecutul și viitorul sunt doar proiecții ale minții noastre, nimic mai mult.

Este ușor să scăpăm de condiționările minții?

Nu, din păcate nu este. În prima fază, cred că trebuie să fim pregătiți pentru asta și să ne dorim cu adevărat. Cartea te trece pas cu pas prin fiecare etapă și demontează treptat toate piedicile puse de minte.

Este o carte foarte interesantă, ce cred că ne poate ajuta pe fiecare în parte să ducem o viață mai bună și mai liniștită.

Mi-a plăcut mult prin prisma noțiunilor prezentate, mi-a plăcut mai puțin din cauza modului în care este scrisă. Cred că asta este și motivul pentru care nu este mult mai cunoscută, pentru că stilul de scriere este unul greoi.

Din punctul meu de vedere, are o mare nevoie de o a doua ediție revizuită care să facă cartea mai ușor de citit și noțiunile prezentate, foarte interesante de altfel, mai ușor de înțeles și de aplicat. Sfaturi practice și foarte utile par să se piardă prin mormanul de explicații nu chiar utile din carte.

Articol scris de InfraSunete –  https://infrasunete.eu, scriu despre carti pe blogul meu dedicat, Scriitori Romani Contemporani –  http://scriitoriromani.info/.

 

Leave a Reply