Lapte negru – Elif Shafak [recenzie]

2
1244

Să devii mamă nu este ușor, iar schimbările produse de o mogâldeață de 3 kg pot da peste cap chiar și cea mai echilibrată femeie. Când creativitatea este ocupația ta de bază, iar termenul „acasă” înseamnă în fiecare zi alt loc, atunci trebuie să te pregătești psihic pentru a ți se întoarce universul pe dos.

Personajul principal al cărții Lapte negru este însăși autoarea, care se confruntă cu depresia post-partum, după nașterea copilului său în 2006. Incertitudinele ei sunt întruchipate de un harem de femei în miniatură, care îi apar în cale, în timp ce se străduiește să fie o mamă bună, dar și să-și regăsească ce se temea că a dispărut: creativitatea.

Ea întruchipează nesiguranța femeii de carieră, care își dorește să fie un părinte bun, dar să-și continue activitatea profesională. Totul este spus cu omor, într-un mod original, care ascunde o profundă introspecție, într-un proces de cunoaștere de sine. De asemenea, tratează și practicile culturale ale unei societăți patriarhale, pe care o privește cu o oarecare detașare, prin prisma experienței sale în afara țării sale natale (Turcia).

Comparând Lapte negru cu celelalte romane ale lui Elif Shafak, diferența este foarte mare. Are același stil jucăuș, fluid, fraze bine construite, un scris îngrijit, dar mult mai relaxat decât Onoare sau chiar și Palatul puricilor. Nota autobiografică este clară, din tonul personal, până la modul total subiectiv de scurgere a timpului.

Am citit cartea la scurt timp după ce am născut, m-am regăsit mult în nesiguranță, în reticența la schimbare, în efortul de a menține lucrurile „ca înainte”. Recomand această carte femeilor ce urmează să devină mame, conține multe informații utile, sau celor care sunt interesați de evoluția unor scriitoare după experiența maternității, căci ea vorbește și de alte scriitoare celebre, care au trecut prin această experiență, precum Virginia Wolf sau Sylvia Plath.

Cartea a apărut la Editura Rao, în 2012, dar se mai poate găsi în librării sau online, spre deosebire de Sângele florilor, pe care nu am mai văzut-o de ceva timp online.

2 COMMENTS

Leave a Reply