Atunci când ești proaspătă mămică, presiune este foarte mare. O presiune pe care ți-o impui singură, de a-i oferi copilului tot ce este mai bun, de a fi mai bună decât au fost părinții tăi cu tine și o mare presiune din partea celorlalți. De când ne trăim viețile în mediul online, se adaugă și o mare presiune din partea necunoscuților. Iar acest ultim aspect este uneori atât de copleșitor, încât poți pierde din vedere ce este cu adevărat important pentru tine.
Romanul de debut al lui Aimee Molloy, O mamă perfectă,aduce în prim plan tema maternității pentru o femeie care încearcă să balanseze familia, cariera, viața socială. Deși uneori chiar pare un roman de nișă, destinat femeilor ce se pregătesc să devină mame sau au trecut recent printr-o experiență asemănătoare, acesta se transformă într-un veritabil thriller, cu o enigmă rezolvată de mămici, în schimb, poliția fiind extrem de ineficientă în această carte.
Personajele principale fac parte dintr-un grup online de mămici, care au în comun locația și luna în care au născut, care primesc periodic un newsletter (ce devine din ce in ce mai enervant de-a lungul cărții). Acestea se întâlnesc frecvent în parc, unde împărtășesc diferite experiențe, încearcând să facă față noilor provocări din viața lor. Dar cât de bine poți cunoaște alte persoane, când o mogâldeață îți invadează întreg universul?
Când aceste mame (și un tată care se alătură într-un mod ciudat grupului) decid că e vremea să ia o pauză și să iasă împreună în oraș, micuțul Midas, fiul lui Winnie, dispare și o întreagă isterie se declanșează. Mamele din Mai încearcă să îl găsească singure pe Midas, după ce văd că poliția nu face o treabă foarte bună, iar căutările le duc pe tot felul de piste, căci descoperă că fiecare dintre ele are ceva de ascuns, un trecut pe care îl vor îngropat. Și toate acestea în timp ce încearcă să fie „mama perfectă” pe care toți o așteaptă.
Cele mai multe dezvăluiri le face presa, care joacă un rol important în economia acestui roman, la fel ca în romanele lui Daniel Cole și regăsim jurnalista enervantă, care face emisiuni cu audiență mare, bazate pe frânturi de adevăr, ipocrizie și senzațional, un fel de Dan Diaconescu matinal. Deși pare caricaturală pe alocuri, aceasta dezvăluie o față hidoasă a unei părți din presă, dar care este foarte populară și care poate distruge vieți. De asemenea, arată cât de înșelătoare sunt aparențele și prejudecățile. Winnie ajunge principala suspectă extrem de ușor: o fostă vedetă al unui serial de televiziune, care a trecut prin episoade depresive după ce și-a pierdut mama, mamă singură… Este de ajuns o singură frază, cum că ea trece printr-un moment depresiv pentru ca inclusiv cititorul să preia ideea că este ceva foarte putred la mijloc.
Collette, Francie, Nell, Scarlet, Winnie, Token reprezintă tipuri de părinți actuali, diferiți din atât de multe puncte de vedere, dar la sfârșit atât de asemănători prin faptul că au aceleași așteptări de la ei și de la relația cu cei mici. Deși sunt americani și acțiunea se petrece în Brooklyn, este ușor să te identifici cu cel puțin o parte din povestea lor, iar autoarea reușește să îi contureze într-o manieră credibilă, deși uneori insuficientă.
De-a lungul cărții am avut uneori teama că voi amesteca personajele, poveștile, căci acțiunea se ramifica, erau abordate teme care ar fi meritat să fie explorate mai în profunzime, mai ales că se vedea că autoarea are și potențial și cunoștințele necesare. Uneori partea de thriller, de căutare a lui Midas, trecea în plan secund, pentru a explora dificultatea relațiilor de cuplu după naștere, ori dificultatea de a te întoarce la birou după concediul de maternitate. Cred că autoarea a încercat să demonstreze prea multe din prima carte, căci acest roman reprezintă doar debutul său ca scriitoare de ficțiune, ea având destul de multă experiență ca „scriitor fantomă” și scriitoare de non-ficțiune.
Cu siguranță îmi doresc să citesc și alte romane scrise de Aimee Malloy, căci deși pe alocuri am avut motive de nemulțumire, per total a fost o experiență plăcută și a avut puncte forte care au salvat cartea. Aș fi însă curioasă cum a fost apreciată de persoanele care nu au nici un interes față de maternitate sau de bărbați, dacă partea de thriller a fost suficientă cât să îi captiveze, ori au fost captivați de această bulă în care pătrunzi după ce devii părinte.
Cartea a apărut în luna august 2018, la Editura Litera, în colecția Buzz Books și a fost distribuită inclusiv la chioșcurile de ziare, dar poate fi cumpărată și online, de pe Elefant și Libris.
S-a anunțat și o ecranizare a acestei cărți, datorită succesului avut în Statele Unite chiar de la debut. Filmul o va avea în rol principal pe Kerry Washington, pe care o știm din serialul Scandal.
Dacă e thriller, e pe gustul meu. Din ce ai relatat aici se aseamănă cumva cu actiunea din Marile minciuni nevinovate de Liane Moriarty. ????
Am mai văzut această comparație, inclusiv referitoare la stilul de scriere, dar nu am citit cartea, dar sunt curioasa acum sa o descopar. Multumesc pentru vizita!
Bună, Cititorule! Am o provocare tomnatică pentru tine. 😀
https://bookysme.wordpress.com/2018/10/13/fall-time-cozy-time-tag/
Am mai dat peste acest titlu prin blogosferă, dar nu m-am oprit niciodată să văd despre ce este vorba. Pare destul de interesantă povestea și o s-o am în vedere pe viitor. Mulțumesc pentru recomandare! 🙂